Fysiotherapie opleiding Groningen

Speerpunt van de opleiding beroepsinhoudelijk

De Hanzehogeschool in Grongingen verzorgt de enige fysiotherapie opleiding in het noorden van Nederland. Het is een grote fysiotherapie opleiding. Ieder jaar bestaat uit vier onderwijsblokken van een kwartaal.

In het eerste jaar maak je kennis met het vak en enkele belangrijke patiëntencategorieën. Hiervan verwerf je kennis over de theorie en praktijk. Ook ondersteunende vakken als psychologie, sociologie en psychopathologie zitten in het curriculum.

In het tweede jaar van de opleiding fysiotherapie vervolg je de lijn van het eerste jaar. Je breidt je kennis en vaardigheden verder uit.

In het derde en vierde jaar verdiep je je in een onderwerp. Sinds 2011 heb je de keuze tussen fysiotherapie bij kinderen, bij volwassenen en bij ouderen. Tijdens je afstuderen heb je ook nog de mogelijkheid je in nog een tweede onderwerp te verdiepen. Hier heb je de keuze tussen ‘sportfysiotherapie’, ‘fysiotherapie en praktijkgericht onderzoek’ en ‘fysiotherapie en chronisch zieken’.

Speerpunt van de opleiding onderwijskundig.

Het onderwijs op de opleiding tot fysiotherapeut aan de hogeschool in Grondingen is praktijkgericht en geïntegreerd. Dat wil zeggen dat je natuurlijk ook flinke theoretische vakken hebt maar dat telkens wordt getracht deze theorie naar de praktijk te brengen door bijvoorbeeld casuïstieken uit te werken in kleine onderwijsgroepen.


In je afstuderen tijdens het vierde leerjaar loop je ook nog een stage die deels aan je afstudeeronderwerp is gewijd. Dit is dan een stage met als thema ‘sportfysiotherapie’, ‘fysiotherapie en praktijkgericht onderzoek’ of ‘fysiotherapie en chronisch zieken’.

De stad

Groningen is een echte studentenstad. Veel leven in de brouwerij en de laatste tien jaar zeer populair als studiestad in Nederland. Het is een kleine en gezellig stad, lekker overzichtelijk. De Grote Markt is voor de studenten een zeer bekende plek vanwege de uitgaansmogelijkheden en vele terrassen en cafe’s.

Groningen is prima te bereiken met de train. In de stad zijn veel buslijnen die je naar alle delen van de stad kunnen brengen. Fietsen kan natuurlijk ook, zo groot zijn de afstanden nou ook weer niet.
De opleiding fysiotherapie in Groningen ligt in het zogenaamde Wiebengacomplex, dit is dichtbij het centrum.