Werken als fysiotherapeut

Fysiotherapeuten werken op allerlei verschillende plaatsen in de gezondheidszorg. Overal waar het menselijk bewegen problematisch wordt kun je fysiotherapeuten tegenkomen. Dat maakt het werken als fysiotherapeut veelzijdig. Wel zal je een keuze moeten maken na je studie welke richting je vooral interesseert en waarin je je wilt verdiepen. Het is namelijk onmogelijk om alle richtingen en kennisgebieden voldoende bij te houden zodat je ook overal kunt blijven werken. Je moet kiezen.

Werken als fysiotherapeut: specialisaties fysiotherapie

Als fysiotherapeut kun je je in de loop der jaren (na je opleiding dus) specialiseren in een bepaalde richting. Een richting die jou het meeste aanspreekt en uitdaagt. In de fysiotherapie wordt gesproken van een aantal zogenaamde erkende specialisaties. Dit zijn specialisaties die een aparte opleiding kennen en in een aantal gevallen ook een master opleiding en een titel. Deze specialisaties zijn:

  • manueeltheraeut
  • kinderfysiotherapeut
  • orofaciaal therapeut
  • sportfysiotherapeut
  • geriatrie fysiotherapeut
  • bekkenfysiotherapeut
  • psychosomatisch fysiotherapeut
  • arbeidsfysiotherapeut
  • oedeemfysiotherapeut

In een aantal gevallen berekent een specialist-fysiotherapeut ook een ander/hoger behandeltarief dan een algemeen fysiotherapeut.

Naast bovenstaande erkende specialismen zijn er ook veel fysiotherapeuten die zich toeleggen op het behandelen van een specifieke klacht of een specifiek gebied. Zo zijn er fysiotherapeuten die ‘super’ expert zijn in hoofdpijn. Of in alle klachten en aandoeningen van de schouder of knie. Een dergelijk specialisme vergt, net als een opleiding, een forse inspanning. Maar niets is leuker als te ervaren dat je ergens ‘echt goed’ in bent.

Werken als fysiotherapeut in de 1e lijn

Veel fysiotherapeuten werken in Nederland in de zogenaamde 1e lijn. De 1e lijn bevat de eerste, vaak eenvoudigere en best toegankelijke zorg. De huisarts is de spin in het web van de 1e lijn. Verder vind je in de 1e lijn fysiotherapeuten met een eigen praktijk (of in een gezondheidscentrum), logopedisten, diëtisten, psychologen, etc. Al deze praktijken zijn vrijwel altijd zelfstandige ondernemingen of soms zitten enkele verschillende hulpverleners bij elkaar in een gebouw en werken samen. Ook vind je dus gezondheidscentra in Nederland waar verschillende disciplines uit de 1e lijn bij elkaar zijn samengebracht.

Werken als fysiotherapeut in de 2e lijn

In Nederland is alle complexere zorg ondergebracht in de zogenaamde 2e lijn. Hierin vind je dus ziekenhuizen, verpleegtehuizen en verzorgingshuizen. Naar een hulpverlener in de 2e lijn kun je niet zomaar gaan. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je huisarts (uit de 1e lijn dus). Ook in de 2e lijn vind je fysiotherapeuten.

Werken als fysiotherapeut in de 3e lijn

De laatste lijn in de zorg wordt gevormd door hoogspecialistische centra. Revalidatiecentra en oncologische centra bijvoorbeeld. Of het brandwondencentrum in Beverwijk, Ook daar werken fysiotherapeuten.