Leefstijlcoach worden als fysiotherapeut

Sinds 2019 is het ook mogelijk om je als fysiotherapeut te specialiseren tot leefstijlcoach. Met enige aanvullende opleiding begeleid je dan mensen die kampen met een gewichtsprobleem dat risico vormt voor hun gezondheid.

Basisverzekering vergoed leefstijlbegeleiding

Sinds 1 januari kunnen mensen die kampen met gewichtsproblemen aanspraak doen op begeleiding door een leefstijlcoach. Vooral als mensen zo zwaar zijn dat dit een risico gaat vormen voor hun gewicht is dit mogelijk. Na indicatie door de huisarts wordt zo iemand dan vervolgens 2 jaar lang begeleid door een leefstijlcoach, al of niet in samenwerking met een dietiste en/of psychologe.

GLI – de gecombineerde leefstijlinterventie

Een leefstijlinterventie die wordt vergoed vanuit de basisverzekering wordt een GLI genoemd, een gecombineerde leefstijlinterventie. Na jarenlang onderzoek is bepaald hoe zo’n interventie of begeleiding in elkaar moet zitten. Dat wetenschappelijk onderzoek leverde drie GLI’s op: SLIMMER, de Beweegkuur en CooL.

Een fysiotherapeut weet veelal al het nodige van leefstijl af. Vandaar dat veel GLI’s worden uitgevoerd door fysiotherapeuten. Omdat leefstijl ook te maken heeft met niet typisch fysiotherapeutische zaken zoals slaap, voeding en ontspanning moet je als fysiotherapeut wel aanvullende scholingen volgen op dit gebied.

Opleiding tot leefstijlcoach

Om leefstijlcoach te worden, als je eenmaal fysiotherapeut bent, kun je terecht bij instanties die cursussen voor fysiotherapeuten aanbieden. De eerste opleiding op dit gebied in Nederland was deze verkorte opleiding tot leefstijlcoach voor fysiotherapeuten ook wel de cursus gecombineerde leefstijlinterventie.