Fysiotherapie opleidingen vergelijken

Natuurlijk wil je studeren op een goede hogeschool. Of mogelijk zelf de beste. Maar hoe kom je daar achter? Hoe kun je fysiotherapie opleidingen vergelijken? Daar zijn verschillende manieren voor.

Hoe kun je fysiotherapie opleidingen vergelijken?

Allereerst kun je kijken naar de zogenaamde ‘Keuzegids HBO opleidingen – voltijds’ vind je hier. Daarnaast is er ook een deeltijd-versie van de keuzegids die je hier kunt vinden.  Deze papieren versies geven je informatie over de studie zelf, de specifieke zaken betreffende de specifieke opleiding, de kwaliteit van de docenten, het oordeel van de studenten en kansen op de arbeidsmarkt. De ‘Keuzegids’ komt ondermeer tot stand door informatie van de HBO-raad, studentoordelen en expertoordelen (audit verslag van visitaties die eens per 5 jaar plaats vinden).
Daarnaast vindt je hier ook de zogenaamde online versie van de keuzegids. Altijd up to date met dezelfde inhoud als de papieren versie en nog velve extra’s.

Naast de keuzegids is het mogelijk enige gegevens over de fysiotherapie opleidingen in Nederland te vinden op deze keuzesite. Kies hier voor zoeken op ‘fysiotherapie’ en je vindt van iedere opleidingen enige bijzonderheden waaronder het oordeel en tevredenheid van studenten maar ook bijvoorbeeld het aantal studenten dat een ‘bindend studieadvies’ heeft gehad (om de opleiding voortijdig te staken).

Om fysiotherapie opleidingen te vergelijken biedt ook weekblad Elsevier je de helpende hand: het onderzoekt regelmatig bepaalde zaken in de Nederlandse samenleving zoals het onderwijs en de zorg. In 2009 heeft zij voor het laatst de HBO opledingen in Nederland onderzocht en daarover en special uitgebracht. Dit onderzoek kun hier vinden. Elsevier past voor een deel dezelfde bronnen en onderzoeksmethoden toe als de Keuzegids. Zo raadpleegt het gegevens van de HBO-raad en ook enqueteert het studenten. Expert opinies worden bijvoorbeeld niet in het onderzoek betrokken.

Open dagen en proefstuderen

Alle bachelor opleidingen fysiotherapie organiseren regelmatig open dagen en open avonden. Daarnaast kun je op de meeste opleidingen ook een dag in het onderwijs meelopen. Zo zie je niet alleen de mooie buitenkant die je op de open dag te zien krijgt maar ook de binnenkant van de opleiding fysiotherapie.

Open dagen

Met grote regelmaat verzorgen de fysiotherapie opleidingen open dagen en open avonden. De hogescholen vermelden deze duidelijk op hun website’s. Op een open dag maak je kennis met een opleiding. Je ziet waarin deze opleiding zich wil onderscheiden. Soms is dit meer vakinhoudelijk, soms is dit meer onderwijskundig van aard. Naast dat je je persoonlijk moet kunnen vinden in de visie die de opleiding over het vak fysiotherapie hanteert (gaat het meer om de medische kant of staat de mens als persoon centraal; en hoe dan?) is het van belang dat je een beeld krijgt van de manier waarop het onderwijs wordt gegeven. Moet je veel zelf doen? Heb je veel contacturen, veel of weinig begeleiding, etc. En wat past precies bij jou??
Zorg ook dat je meerdere hogescholen bezoekt, ook al denk je het na je eerste bezoek eigenlijk al te weten. Laat ook je keuze niet te sterk afhangen van de stad waarin je wilt studeren. Je maakt immers een keuze voor een vak en die keuze heeft consequenties voor een groot deel van je leven!

Proefstuderen

Tijdens het proefstuderen loop je een dag mee met het gewone onderwijs. Je neemt deel aan lessen en ervaart zodoende hoe de sfeer op een opleiding is. Wordt er veel vanuit theorie gewerkt of is het juist heel toegepast? Hoe gaan studenten met elkaar om? Hoe gaan docenten met de studenten om? Als je serieus overweegt een opleiding te kiezen ga dan zeker proefstuderen. Meestal moet je je hiervoor wel aanmelden, kijk hiervoor op de website van de hogeschool van je keuze.

De leukste stad

Tja wat is de leukste stad om fysiotherapie te studeren? Dat antwoord ken je alleen zelf. En zeer waarschijnlijk na 4 of 5 jaar studie. Kortom: erg persoonlijk.

Uiteindelijk is de ervaring dat je in iedere stad een geweldige studietijd kunt doorbrengen. Ga dus naar een open dag en bezoek dan gelijk de stad eens. Ook het proefstuderen geeft je de mogelijkheid om eens van anderen te horen of er iets te beleven is in de stad waar de hogeschool is gevestigd.

Full-time of part-time studeren?

In Nederland is het mogelijk je bachelor opleiding fysiotherapie te volgen in voltijd en deeltijd variant. De voltijd varianten zijn het beste vertegenwoordigd. Bij elf opleidingen in tien steden is het mogelijk fysiotherapie in voltijd te studeren. Dit zijn Amsterdam, Breda, Utrecht, Nieuwegein, Leiden, Rotterdam, Heerlen, Eindhoven, Nijmegen, Enschede, Groningen.
Studeren in deeltijd kan bij drie opleidingen: in Nieuwegein (bij Thim van der Laan) en bij het NCOI.