Toelatingseisen opleiding fysiotherapie

Mogelijk wil je fysiotherapie gaan studeren en vraag je je wat de toelatingseisen opleiding fysiotherapie er bestaan. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Toelatingseisen opleiding fysiotherapie

Fysiotherapie is een pittige studie. Dat kun je op deze site wel lezen. Toch zijn de toelatingseisen betrekkelijk breed. Met andere woorden: met vrij veel vooropleidingen kun je worden toegelaten tot de opleiding fysiotherapie in Nederland. De toelatingseisen voor de opleiding fysiotherapie bestaan uit een MBO 4 diploma, een HAVO diploma, een VWO diploma of een propedeuse van een andere HBO opleiding. Hieronder even in een overzichtelijk rijtje:

  • Vwo-diploma
  • Havodiploma met biologie + wiskunde
  • Havodiploma met biologie + wiskunde
  • Havodiploma zonder biologie, wiskunde of natuurkunde
  • Propedeuse, bachelor of master (hbo-niveau)
  • Mbo 4 diploma met deelcertificaat biologie op havo-niveau
  • Mbo 4 diploma van CIOS of Sport en Bewegen
  • Niet relevante mbo-opleiding

Je ziet dat het een pre is om een diploma te hebben met biologie en/of wiskunde daarin. Dat komt natuurlijk omdat het hebben kennis van het menselijk lichaam voordat je de opleiding begint gewenst is. Ook wiskunde komt van pas omdat je ook de nodige wetenschappelijke kennis en vaardigheden moet ontwikkelen waarbij dit van pas komt.

Sinds enige jaren passen veel fysiotherapie opleidingen in Nederland zelf enige selectie toe. Er is dan een selectie procedure waarin bijvoorbeeld een motorische test zit en een motivatiegesprek. Gezien het feit dat opleidingen vooralsnog meer aanmeldingen hebben dan ze kunnen plaatsen is het verstandig dat je deze procedure goed voorbereid. Zeker als je vooropleiding niet helemaal past bij de toelatingseisen voor de opleiding fysiotherapie.

Op de volgende pagina gaan we uitgebreider in op de situatie als je een MBO vooropleiding hebt en fysiotherapie wilt gaan studeren.

Toelatingsexamen 21+

Sommige opleidingen maken voor volwassenen gebruik van een toelatingsexamen. Dus voor hen die geen diploma kunnen overleggen dat toereikend is (zie bovenstaand lijstje) maar 21 jaar oud of ouder zijn is er dan de mogelijkheid voor een toelatingsexamen.