Vervolg cursussen en opleidingen fysiotherapie

In Nederland zijn er vervolgopleidingen fysiotherapie die je als fysiotherapeut kunt volgen na je studie. Deze master opleidingen leiden op tot een zogenaamde HBO master of universitaire masters. Ook zijn er andere cursussen voor fysiotherapeuten.

Vervolgopleidingen fysiotherapie: HBO master.

Een aantal erkende verbijzonderingen of specialiasaties binnen de fysiotherapie bereik je door het volgen van een master opleiding. Veel gevolgde HBO masters zijn manuele therapie en kinderfysiotherapie. Verder zijn er master studies in: sportfysiotherapie, geriatrische fysiotherapie, psychosomatische fysiotherapie, oncologische fysiotherapie, chronische ziekten/zorg en bekkenfysiotherapie. Sommige opleidingen bieden een Master MSK aan (musculoskeletaal) met verschillende uitstroomprofielen. Dit lijkt de vorm voor de toekomst van de fysiotherapie.

Universitaire master studies fysiotherapie

Op de pagina over ‘vervolg opleidingen fysiotherapie universitair‘ vind je meer informatie over universitaire master opleidingen.

Cursussen fysiotherapie

Ieder fysiotherapeut schoolt zich vrijwel zijn gehele werkzamen leven bij. ‘Education permanente’ genoemd. Logisch want voor allerlei aandoeningen en klachten ontstaan in de loop der jaren neiuwe inzichten en het is van groot belang om hierin bij te blijven. Ook is iedere fysiotherapeut verplicht scholing te volgen en hiermee zogenaamde accreditatiepunten te verdienen om aan te tonen dat hij/zij zichzelf regelmatig bijschoolt.

Het aantal aanbieders op deze markt is groot. Vrijwel alle hogescholen (die ook bachelor opleidingen verzorgen) verzorgen na- en bijscholingen. Daarnaast zijn er een aantal zelfstandige kleine en grotere onderwijsinstituten die na- en bijscholingen verzorgen.

Populaire cursussen zijn motiverende gespreksvoering, dry needling en opleidingen zoals cognitive functional therapy dat gericht is op aanhoudende pijnklachten. Al deze scholingen zijn normaal gesproken geaccrediteerd door de beroepsorganisatie KNGF of het Keurmerk. Hierdoor is in zekere zin de inhoud en kwaliteit geborgd.

Universitair vervolgonderwijs fysiotherapie

Op een aantal universiteiten in Nederland is het mogelijk een vervolgopleiding te doen op je bachelor fysiotherapie. Deze universitaire master leidt op tot master of science, soms ook doctorandus genoemd. Veel gevolgde opleidingen zijn de master of science epidemiologie en de studie bewegingswetenschappen. Daarnaast kent men ook de master of science fysiotherapie en master of science manuele therapie.

De meeste van deze universitaire master opleidingen zijn in deeltijd te volgen, sommige alleen in voltijd. Voor iedereen die wel een universitair diploma wil binnen het vakgebied fysiotherapie een uitstekende manier om werken en studie enige jaren te combineren en zodoende wetenschappelijke kennis en expertise te vormen.

De laatste tien jaar komt het steeds vaker voor dat fysiotherapeuten naast universitair opgeleid zijn ook gepromoveerd zijn. Velen volgen een zogenaamde buitenpromotie-traject. Anderen gaan partime werken als onderzoeker op een onderzoeksinstituut of een universiteit en voltooienn langs deze weg hun promotie.
De toename aan wetenschappelijk opgeleide fysiotherapeuten en promovendi zijn een duidelijk teken dat het vak fysiotherapie wetenschappelijker, serieuzer en beter onderbouwd is geworden in de laatste 10-15 jaar.

Specialisaties
Als fysiotherapeut kun je je in de loop der jaren (na je bachelor fysiotherapie opleiding dus) specialiseren in een bepaalde richting. In de fysiotherapie wordt gesproken van een aantal zogenaamde erkende specialisaties. Dit zijn specialisaties die een aparte opleiding kennen en in een aantal gevallen ook een master opleiding en een titel.
Deze specialisaties zijn::

  • manueeltheraeut
  • kinderfysiotherapeut
  • orofaciaal therapeut
  • sportfysiotherapeut
  • geriatrie fysiotherapeut
  • bekkenfysiotherapeut
  • psychosomatisch fysiotherapeut
  • arbeidsfysiotherapeut
  • oedeemfysiotherapeut

In een aantal gevallen berekend een specialist-fysiotherapeut ook een ander/hoger behandeltarief dan een algemeen fysiotherapeut.