Fysiotherapie opleiding Nijmegen

De Hogeschool Arnhem Nijmegen, HAN, verzorgt al zeer lange tijd de fysiotherapie opleiding Nijmegen. De opleiding is een gemiddelde opleiding wat grootte betreft en  kenmerkt zich als pittig.

Speerpunt van de Fysiotherapie opleiding Nijmegen

In het eerste jaar krijg je zo’n 18 uur per week les in vooral de basis van het vak en maak je door oriënterende stage’s kennis met het beroep. Ook krijg je een beeld van de Nederlandse gezondheidszorg en van ondernemen in de zorg. Het eerste jaar aan de HAN verloopt in speciale onderwijseenheden. Door deze modules ontwikkel je competenties in belangrijke beroepstaken van een fysiotherapeut. Hier lees je er meer over.
In het tweede jaar van de opleiding fysiotherapie in Nijmegen verdiep je je kennis en vaardigheden met betrekking tot het bewegingsapparaat. Veel kennis en vaardigheden verwerf je vanuit casuistieken of patientdemonstraties. In het tweede en derde jaar, de hoofdfase genoemd, loop je ook stage. Deze stage’s zijn diepgaander en langer dan de stages in het eerste leerjaar. Je loopt twee grote stages van elk twintig weken in de hoofdfase. Dit kan zijn in een vrijgevestigde praktijk of een instelling.In de hoofdfase verdiep je je in je minor in een specifiek onderwerp. Je hebt de keuze (gegevens 2013/14) tussen sport, pijn, oncologie, manueel therapeutisch handelen en gedrag en gezondheid.
Een bijzondere faciliteit die de HAN zijn studenten biedt is het zogenaamde bewegingslaboratorium. Hier werk je samen met Master studenten die hun opleiding Manuele therapie of Sportfysiotherapie volgen bij de HAN. Ook heeft de hogeschool Arnhem Nijmegen het expertise centrum Seneca. Dit is een bewegingsexpertise centrum in sport, gezondheid, voeding en bewegen. Studenten van verschillende opleidingen kom je hier tegen.

De Fysiotherapie opleiding Nijmegen onderwijskundig.

De Fysiotherapie opleiding Nijmegen ziet de studieloopbaanbegeleiding als de ‘ruggengraat’ van zijn opleiding. Niet iets voor ‘erbij’ maar als een centraal aspect van het onderwijs.  Door veelvuldig te werken met casuïstiek is de opleiding tot fysiotherapeut aan de hogeschool in Nijmegen praktijkgericht en geintegreerd. Dat wil zeggen dat je natuurlijk ook flinke theoretische vakken hebt maar dat telkens wordt getracht deze theorie naar de praktijk te brengen door bijvoorbeeld casuistieken uit te werken in kleine onderwijsgroepen.

Wil je na je studie een vervolg studie doen dan biedt de HAN hiertoe uitstekende mogelijkheden. Zo kun je een pre-master programma volgen zodat je makkelijk door kan stromen naar een studie ‘bewegingswetenschappen’. Ook doorstromen naar een deeltijd master ‘Muskuloskeletaal’ is mogelijk.

De stad Nijmegen

Nijmegen is een erg gezellige studentenstad, mede door de Radboud Universiteit. Veel studenten en veel mogelijkheden om het gezellig te hebben. De terrassen in de stad en aan de kade zijn bijzonder. Nijmegen is ook echt een provinciale stad, niet zo randstedelijk als Amsterdam en Rotterdam bijvoorbeeld. Hierdoor is de omgeving van Nijmegen mooi en landelijk. En wat sfeer betreft ook altijd een beetje ‘brabants’. Gezellig dus!

Nijmegen is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Verder is in Nijmegen alles te fietsen (al rijden er natuurlijk bussen zodat je bij regen een alternatief hebt) en dat doet iedereen dan ook.
De opleiding fysiotherapie in Nijmegen ligt buiten het centrum maar wel erg dichtbij de stad.